Здравейте, мили момичета. Пиша ви един дълъг пост за прехваления магазин за бижута АСОС….

Възмотени сме от качеството на стоките който предлагат! Годежния ми пръстен бе от там.. Още на втория ден падна камъче. След хиляди лъжи, че пръстена е изпратен в Италия за ремонт и чакане от 17 дни пръстена пристигна. Е това не е всичко паднаха още две камъчета от вече ремонтирания пръстен. Отново следва рекламация, дадоха ни нов пръстен и от него падна камъче на 2та седмица. Пак изпращаме за ремонт, но вече знаем че се изпращат в Истанбул. Пръстена пристигна чисто нов изкара почти цял месец и бум отново падна камък… Отново нов пръстен, пристига с дефект още е магазина преди да е предаден в нашите ръце. И така последва 4ти нов пръстен в рамките на 6 месеца. Не искахме да го вземем, но след хидяли уговорки с човека, които отговаря за България Али, че ако отново се случи нещо пръстена ще остане за нас, както и че ще ни върнат парите в двоен размер. Получихме и "гривна" с ДИАМАНТИ🤣 за извинение от тяхна стана. Минаха 52 дни от носенето и падна КАМЪК. Разбира се отидохме в офиса в гранд мол Варна с предварителна уговорка с г-н Али, разбира се не пожела да дойде и чакахме час изпълнен с лъжи за куп причини, които го възпрепятстват. В крайна сметка си получихме парите в замяна на пръстена и гривната подарък. Нямаше и час след това закупихме нов пръстен от друго място. Всички това го споделям с вас за да не правите тази грешка и да си търсите правата и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изисквайте касов бон , че те и това не дават!

2 thoughts on “Здравейте, мили момичета. Пиша ви един дълъг пост за прехваления магазин за бижута АСОС….

  1. Ужас. Много съжалявам, че така се е случило при вас. Внимавайте обаче с „анти рекламите“. Аз съм абсолютно „за“ да се казва когато нещо не е наред, но има много „професионалисти“ в тези групи, които в момента в който кажеш нещо такова ти налитат като ястреб на мърша. Аз така преди няколко дни направих анти реклама на един видеограф от Варна (Диан Великов) и ме разпънаха на кръст (в друга група стана това)… Сакън да не им се опетни именцето…
    Иначе за вашия случай… Много съжалявам наистина, просто явно не е трябвало да купувате оттам пръстен. Моя го нося от 2 години и половина и не е мръднал, а има малки камъчета по него. Но не беше купен от България… Аз вече съм на принципа на „при възможност купувай извън България“.

  2. И моят годежен пръстен беше от Асос. Изкриви се при носене. Бях обвинена, че съм се била и за това се е деформирал! Е, оправиха го, но след такива обиди не пазарувам повече каквито и да е бижута от там. Другото, което не ми харесва е, че си плащаш за модел, не за грамаж.

Comments are closed.