Здравейте, имам въпрос и съответно нужда от помощ. Кумове на сватбата ми ще са двама мъже. Но в една…

Здравейте, имам въпрос и съответно нужда от помощ. Кумове на сватбата ми ще са двама мъже. Но в една църква не позволяват да са мъже в друга не било хубаво кума ми да ми е брат. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем ще се радвам да сподели църква в софия, в която да позволят кумовете ми да са мъже и единия да ми е брат.

4 thoughts on “Здравейте, имам въпрос и съответно нужда от помощ. Кумове на сватбата ми ще са двама мъже. Но в една…

  1. Не вярвам в която и да е православна църква това да се случи.

  2. Проблемът идва от различното разбиране и тълкуване на ролята на кума във венчавката. Някои, подобно на кръстника, го определят като “духовен баща”, откъдето и идва това, че може да са ви казали, че не може брат ви да е кум – все едно брат ви да ви стане баща.. Според други тълкувания той е “духовен наставник” => няма никакъв проблем това да е брат, сестра или др. роднина.
    Не разбирам защо са отказали да са двама мъже, обаче, тъй като в църквата по принцип има само кум. Кумата се е появила в последствие заради двамата свидетели в гражданския и заради традицията…
    Вариант е да се свържете със Светия синод или просто да продължите обиколките из храмовете, но със сигурност ситуацията ви е много специфична и едва ли ще намерите много помощ тук ☺️

  3. Ние имахме проблем (за гр. София) с кумата. Кумата е сестра на младоженеца и много църкви ни отказаха да сключим църковен брак. Само в Св. Мина ни позволиха. Смята се, че венчавката е сродяване, а те са роднини и не може втори път.

  4. Не знам как е точно по църковен канон, но аз съм снимал сватба с трима мъже кумове в София 🙂 Не мисля, че е правилно, но явно се допуска..

Comments are closed.