Ръководство за избор на годежен пръстен с диамант.

Има толкова много неща за разглеждане, когато става въпрос за закупуване на диамант. Помолихме Сара Джейн Сантос, гемолог от Queensmith Master Jewelers, да обясни различните разфасовки на диаманти и плюсовете и минусите на всеки …

От известната кампания на De Beers „диамантите са завинаги“, до емотиконите на пръстена, с които сме истински днес – когато мислим за годежен пръстен, мислим за кръгъл единичен диамант, поставен върху обикновена лента. Красив, но със сигурност не единственият ви избор: реалността е, че диамантът може да бъде изрязан от естествената си форма в почти всякаква форма, за която се сетите.

Диамантените форми могат да бъдат групирани в два различни типа изрязване: „брилянтно изрязване“ и „стъпково изрязване“. Брилянтните разфасовки се равняват на максимален блясък, благодарение на много малки фасети, които да отразяват светлината вътрешно. Стъпалните разфасовки съдържат по-малко, по-големи фасети, за да придадат „огледална“ оптична илюзия – подчертавайки яснотата на диаманта.

Вашето ръководство за диамантени изрязвания и форми

Кръгъл

Традиционен избор, кръгли брилянтни диаманти са най-обожаваната форма сред купувачите на годежни пръстени по някаква причина; оптималният брой фасети и перфектната симетрия постигат диамантения потенциал за максимален блясък. Никоя друга форма на диамант не се сравнява с блясъка на кръглия диамант.

брилянтно изрязан диамантен пръстен

Професионалисти: Традиционен, вечен, многостранен и недвусмислено искрящ

Минуси: Най-скъпият карат за карат и най-популярният избор

овал

Идеалният овален диамант ще бъде идеално балансиран; не твърде удължена, не твърде закръглена. Удължените форми като овалната кройка са склонни да имат оптични детайли, известни като „папионка“ – където в центъра на камъка се появява тъмна, подобна на папионка форма; колкото по-малка е папийонката, толкова по-желателен е камъкът.

диамантен пръстен с овална форма

Професионалисти: Изключително искрящ, елегантен и ласкателен. Появява се по-голям благодарение на удължената форма

Минуси: Склонни към ефекта „папионка“

Възглавница

Разфасовките на възглавници обикновено имитират квадратна форма със заоблени ъгли; хибрид между кръг и квадрат. Те обаче могат да бъдат изрязани по-правоъгълни, за да отговарят на тези, които предпочитат елегантни, удължени форми. Имитиращи стила на „старите европейски изрязани“ диаманти, те притежават винтидж привлекателност, като същевременно остават ярки и блестящи.

пръстен с изрязан възглавница диамант

Професионалисти: Винтидж външен вид, с женствени, заоблени ръбове, които отговарят на всеки стил на обстановка

Минуси: По-големи аспекти, които могат да показват вътрешни недостатъци

Прочетете още: Любимите ни сватбени рокли в реколта стил

Принцеса

До съвсем наскоро диамантите на принцесата бяха считани за втората най-популярна форма на диамант. Докато тенденциите за алтернативни форми се издигат, диамантената кройка все още е много обичан, романтичен избор. Ъгловата, квадратна форма е изрязана за блясък и е красиво блестяща.

Диамантен пръстен с изрязана принцеса със съответстваща сватбена лента

Професионалисти: Сред най-добрите съотношения цена-качество; ъглова и съвременна

Минуси: Уязвимите заострени ъгли ограничават формата до подходящи стилове на настройка, като ореоли

Маркиза

Маркизният диамант е идеалната форма за тези, които търсят нещо по-малко традиционно. Вдъхновен от устните на любовника на крал Луи XV, той поръча формата в нейна похвала! Маркизните диаманти опаковат един удар; женствена и ъглова, това е необичайна форма, която прави брилянтно уникален годежен пръстен.

Marquise изрязан диамант

Професионалисти: Невероятно уникален, продължителен и изключително блестящ

Минуси: Склонни към ефекта на папионката, с уязвими остри върхове

Круша

Също така наричани „сълза“, диамантите с форма на круша се отличават със заоблена основа, която се стеснява в ъглов връх.

Внимавайте с крушите, които са твърде клекнали и „дебели“, и тези, които са твърде удължени и „слаби“. Един добър бижутер или гемолог ще може да ви помогне да изберете перфектно пропорционална круша.

крушови диаманти

Професионалисти: Удължени и ласкателни; уникален избор

Минуси: Склонни към ефекта папионка, с една уязвима точка и по-малко привлекателни, когато не са пропорционални добре

Прочетете още: Как да изберем годежен пръстен

Emerald Cut

Ярък пример за изрязване на стъпалата, „изумрудената кройка“ първо е създадена, за да отпразнува изключително изчистени изумруди, след което е приета да демонстрира диаманти с висока яснота. Големите, геометрични фасети създават очарователна оптична илюзия, като огледална зала, напомняща за стила Арт Деко.

Придържайте се с висока степен на яснота – докато малките включвания могат да бъдат скрити сред многото аспекти на брилянтно изрязване, можете да видите добре камък с изрязани стъпала; включванията могат да изглеждат подобрени от стила на изрязване.

Изумруден диамант

Професионалисти: Удължени и феерични; реколта обжалване

Минуси: Големи фасети, които не крият лоша яснота или цветови класове

Ашер

Кройката на Asscher е идеално на квадрат, осигуряваща симетричен стил, който е елегантен, модерен и хипнотизиращ, тъй като окото е привлечено към центъра на камъка. Ъглите са „изрязани“, което означава, че формата е осмоъгълна (понякога се нарича „осмоъгълна кройка“). Интересното е, че изрязването на Asscher е с най-подобна форма на естествената, нерезна структура на диаманта.

Ашер изрязва диамант

Професионалисти: Може да изглежда както модерно, така и реколта; брилянтен и уникален, с изрязани ъгли, за да се избегнат уязвими точки

Минуси: Големи фасети, които не крият лоша яснота или цветови класове

Прочетете повече: Красиви годежни пръстени за знаменитости, за да ви вдъхновят

Сияеща кройка

Крайният хибрид между стъпка и брилянтна кройка, лъчезарен диамант прави максимума и от двете. Смесвайки по-големи аспекти с многогранния стил на брилянтни разфасовки, това е толкова великолепно, блестящо и спиращо шоуто, колкото звучи.

Въпреки вродената си красота, лъчистата кройка е по-малко избрана диамантена форма, но все пак е идеалният избор за тези, които обожават елегантната, правоъгълна форма на изумрудената кройка, но копнеят за сериозен блясък.

лъчезарен диамант

Професионалисти: Ярка, блестяща и забележителна. Заоблените ръбове избягват уязвимите ъглови точки

Минуси: По-трудно за намиране от повечето фигури, с ограничен басейн за избор

Чувствате ли се вдъхновени от това, което сте видели, или може би малко потиснати от различните налични диамантени форми? Защо не се свържете с квалифициран геммолог, който може да предложи допълнителни съвети относно формите, които харесвате, дизайните, с които ще работят и как да създадете този напълно личен годежен пръстен. Queensmith изпълняват ангажименти в магазина и виртуални срещи. Резервирайте тук, за да се срещнете с експерт.

Мислите ли повече за диаманти и видове диаманти? Уверете се, че сте прочели нашето ръководство за лабораторно отглеждани диаманти.