Предварителни плащания към доставчици

Като доставчик на сватби просто исках 50%, но ясно дадох да се разбере, че това е само искане, а не търсене. Напълно разбирам, че двойките ми също ще бъдат засегнати, така че подчертавам, че новата им отложена до момента все още е сигурна независимо дали ми плащат 50% сега или не. Не искам да притискам двойките си и със сигурност не искам да ги губя в процеса. Каква голяма стара бъркотия. Чувствам към всички : мръщене: В ранните етапи на пандемията можех да видя толкова много позитивност, тъй като повечето хора се надяваха, че това ще приключи след 12 седмици, но за съжаление, с течение на времето и реалността е ударила, за някои нещата не са станали малко изтъркани. Надявам се просто нещата да се подобрят преди да изтече годината.

Един от моите (за щастие малко) анулирания (поради това, че не бях на разположение на новата дата, спомената ми за плащане на дължимото по договора (75%), тъй като тя се обръщаше към нейната застраховка и аз просто обясних, че никога няма да го приложа (как бих могъл ?!), и не би искала, но ако тя говореше със застрахователя си, щеше да бъде невероятно, ако мога да си върна малко от загубите. Също така обясних, че не искам тя да бъде в загуба също. Следващият имейл, който получих, беше „Не се притеснявайте, аз съм на него“. Бях изумен. Тя беше със застраховка „Джон Луис“ и предявяваше иск за много други неща, които беше загубила чрез отлагане така че имах голям късмет, че тя искаше да ме включи в него.

Успех на всички! Доставчиците не трябва да трупат никакъв натиск, в края на деня не могат да принудят никого да плати, така че отправянето на искания е грешен начин да го направите!