Празнувахме сватбеният ни ден в хотел Новотел -София. Развалиха празника ни

На 01.09.2018г празнувахме сватбеният ни ден в хотел Новотел -София.Развалиха празника ни!
Имат сериозен проблем с кухнята!!!
Първата ми забележка към тях е че не сервират уговорената храна- На дегустацията ни сервираха едно основно, което в деня на сватбата ни беше различно! Втората ми забележка към тях е че част от гостите ни напуснаха залата със стомашно неразположение( гадане и диария), останалите ни гости станаха гладни!
Третата ми забележка към тях е че след като им казах че имаме проблем с храната, отговора им беше че не могат да направят нищо.
Четвъртата ми забележка е към сервиза. През по-голямата част от вечерта гостите ни сами се обслужваха.
Петата ми забележка към тях е че след като мина въпросната вечер поискахме среща с мениджърката ни, на която среща присъстваха главният готвач, мениджър продажби и мениджър обслужване. На срещата бях яростно нападната от главната готвачка за избора ми на меню, при положение че ние избрахме от тяхното меню,което само по себе си говори за некомпетентността на на тази жена, както и до последно не се извиниха за провалената ми вечер. По техни думи трябваше да пуснат проби за иследване, които да покажат дали храната е била развалена. Резултатите трябваше да са готови в срок от 14 дни. До ден днешен отговор нямам.
Шестата ми забележка към тях е свързана с това че бяхме яростно нападнати че в залата се е пушело. Към обвинението беше прикрепена снимка на фас, според мен чисто нагласена. Задържаха ни 500 лв депозит като глоба за тютюнопушене. След няколко дни се обадиха да отидем да ни върнат парите на добра воля от хотела. Въпроса ми е след като е имало дим, защо не се е включила противопожарната система?
Седмата ми забележка към тях е свързана с отношението на персонала към гостите. Никаде по света персонала няма право да напада клиента.До сега такова грозно отношение не бях получавала. Най- много ме е яд че се доверих на този хотел, тъй като са име на пазара. Също така съм изключително изумена от наглостта да не получа поне един имейл за извинение за причинените неудобства.
Единствено давам 1 звезда заради тортата. Тя беше единственото хубаво нещо което беше сервирано!

Пожелавам на хотела повишаване на качеството на обслужване и при следващи проблеми по адекватно отношение!