В шейкър се поставят няколко кубчета лед, джинът, синьото кюрасо и лимоновият сок. Разбива се и коктейлът се сипва в чаши за мартини. Оригиналният коктейл лейди е бил бял на цвят, с дистилиран ликьор от мента вместо с кюрасо.

И преди нея съпругите на президентите били наричани Първа дама. Журналистите се обръщали така например към предшественичката ѝ Мери Линкълн. Но Люси Уеб Хейс превърнала названието в знакова фигура. Толкова важна в американския държавен протокол, че скоро целият свят щял да гледа с други очи към ролята на жените до различните президенти.За нея у нас се знае малко. Най-вече се споменава като основателка на домове за сираци и войници по време на Гражданската война. А това е 15-тина годиниОще тогава била забележителна. Възпитанието и доброто ѝ религиозно обучение в ранните години я направили защитник на движението против алкохола, предшестващо Сухия режим.…

  Коктейл Сингапурска Прашка (Singapore Sling) с джин, черешово бренди, газирана вода и гренадин

Беше средата на януари. Снегът се беше оттеглил от алеите между блоковете, а слънцето грееше по същия ненормален начин, по който го правеше вече толкова много зими. Извадих от раницата цветни тебешири и начертах дама до 10. Изведнъж се бях оказала необичайно податлива на провокации.Заподскачахме не на шега. Обувките ми бяха неудобни. Якето му дрънчеше и тежеше, както се оказа по-късно, от всичко, напъхано в него.Кискахме се като хлапета, но въпреки това се стараехме да не настъпваме линиите. Правилата са си правила!Събрахме погледите, особено на децата. Подхвърляхме камъка, скачахме от квадратче в квадратче. Какво се случваше около нас, не беше…

Определят Елинор Рузвелт за “една от най-уважаваните жени в света”. Хари Труман дори я нарича Първата дама на света. Но съпругата на 32-ия американски президент Франклин Рузвелт и племенница на 26-ия – Теодор Рузвелт, е не само най-влиятелната Първа дама в историята.Освен дълъг опит като такава (12 години!), тя притежава и нещо много по-ценно. Нещо, което я превръща в силен защитник на човешките права. В убедителен враг на войната и дискриминацията. В несломим боец срещу бедността. Наречете го характер. Личност. Сърце. Да, определено –Куражлийско, при това. “Всеки ден прави по нещо, от което те е страх“, разсъждавала тя. И бракът ѝ.

  Класически коктейл

Невена Коканова карала колата си като “хамалин” и не можела да заспи, ако не пиела газирана вода преди това. Спазвала този навик дори, ако се налагало да ходи да си я купи в 10 часа вечерта. Обожавала боза и кебапчета. А славата и манията за величие така и не успели да я заслепят. Никога.Макар и високо издигнала се в професионален план, българската актриса остава земна и много истинска. Един обикновен човек, влюбен в красотата на българската природа, хората и живота.започва на 18-годишна възраст в средата на 50-те години като стажант-артист в Ямболския театър. По-късно играе и на много други сцени.

  Наложена баница с тиква

В шейкър се слагат кубчета лед. Сипва се джинът и сметаната. Сокът от лимона се изстисква, а белтъкът на яйцето се отделя. Добавят се също в шейкъра, както и гренадинът. Коктейлът се разбива за няколко секунди и се сипва в чаша за мартини. Заради белтъкът трябва да се е образувала бяла пухкава пяна. Украсява се по желани.