Искат пълно плащане 11 месеца преди отложена сватба

След като потърсиха правен съвет, те ни казаха, че не е законно принудително да поискат от нас да го платим изцяло, както е бил договорът “разтрогнат„и вече не беше възможно те да изпълнят първоначалния договор. Юридическият екип ми помогна да съставя отговора по-долу, който изпратих на мястото и веднага щом го направих, те се върнаха и се съгласиха с новите ни условия.

Ето имейла, който изпратих и се надявам, че това помогне на всички:

След като потърсихме правен съвет, го потвърдихме, нямате право да изисква от нас да платим за нашата сватба в рамките на първоначалните условия за плащане или да начисляваме административни такси от £ 300 като пряка последица от Covid-19.

Оригиналният договор е правно „разтрогнат“, тъй като глобалната пандемия прави невъзможно договорът да бъде изпълнен от вашия хотел на уговорената първоначална дата. Затварянето е в сила от 23 март, което доведе до затваряне на залата без дата на повторно отваряне. Имаме сватба от 100 гости в продължение на два дни. Тази сватба няма да може да се случи на първоначалната дата на 24 юли поради ограничения за заключване и социално дистанциране в толкова малко пространство.

Разбирам и вашите собствени икономически опасения, тъй като е толкова страшно време за всички. Не можем обаче да се съгласим да правим авансови плащания, които не са договорни, въпреки че съчувстваме на вашето затруднение. Бихме били готови да обмислим плащането на 50% от сватбения ни баланс в началото на 2021 г., което ще ни даде увереност и сигурност, че Залата е оцеляла след тази криза и работи и ще даде гаранция, че сватбата ще се състои на пренаредената дата през 2021г.

По отношение на хотелските стаи, както беше предварително договорено с Хана и Джеймс, хотелските стаи трябва да бъдат платени 4 седмици преди действителната дата на сватбата. Сега обаче казвате плащане до края на декември 2020 г. Това е неразумно и неприемливо за нашите гости, особено тъй като не искате предварително плащане 6 месеца предварително на Booking.com. На Booking.com позволявате на гостите да резервират предварително престоя си и да платят 3 дни преди престоя им. Това трябва да е така за нашите гости.

Надявам се да се съгласите с новите ни условия за договора и да бъдем справедливо третирани през това ужасно време.