Почистеният и измит зеленчук се нарязва, смесва се със захарта и солта и се оставя да престои 24 часа. Отцедилият се сок се смесва с оцета и се изварява. Зеленчукът се нарежда в стъклени буркани, залива се с изстиналата заливка и се притиска с вишневи клонки и измит речен камък.

Бърза царска туршия

Бърза царска туршия

Нарязваме камбите и морковите на парчета и накъсваме карфиола. Чесъна и кервиза нарязваме на не много ситно. Поставяме в дълбок съд и хубаво разбъркваме всичко.Приготвяме бурканите: наливаме винен оцет 3 пръста от дъното, слагаме 2 стрити аспирина, 1 ч. л. черен пипер, 2 – 3 зърна бахар, 1 ч. л. синапово семе, 1 с. л. сол и 1 1/2 с. л. захар.Нареждаме зеленчуците до ръба на всеки буркан и притискаме плътно. Заливаме с вряща вода. Затваряме веднага и обръщаме на капачка.На всеки…

Бърза царска туршия в буркани

Бърза царска туршия в буркани

Във всеки буркан слагам камби, нарязани цветно зеле, моркови и кервиз (количеството им без точна мярка).Маринатата приготвям, като смесвам водата със захарта, оцета и морската сол. Разбърквам добре и я налива в пълните буркани.Затварям бурканите с капачки и заварявам само за капачка 2-3 минути.С това количество марината напълних 22 буркана от 580 мл.

Царска туршия с моркови, цвекло и целина

Царска туршия с моркови, цвекло и целина

1. Наливате една идея по-малко от 1 пръст оцет на дъното на буркана.2. Добавяте и по 1 с.л. сол и захар.3. Зеленчуците нарязвате предварително и редите в буркана според предпочитанията ви.4. Добавяте аспирина и доливате вода почти до капачката.5. Затваряте буркана и го обръщате с капачката надолу за 10 дни.

Вкусна туршия за зимата (Царска туршия)

Вкусна туршия за зимата (Царска туршия)

Смесваме и разбъркваме нарязаните камби, моркови, карфиол, чесън, главата и листата от целина.Отделно смесваме и разбъркваме продуктите за маринатата.Смесваме двете смеси и разбъркваме добре. Оставяме да престоят 4 часа като разбъркваме на всеки 30 минути.

Царска туршия

Царска туршия

Камбите се измиват, почистват се от дръжките и се изтърбушват от семките. Всяка камба се нарязва на около 7-8 парчета. Нарязаните камби се поръсват със солта и захарта. Разбъркват се хубаво и се оставят да престоят 2 часа.През това време карфиолът се измива и се разделя на малки розички. Морковите се измиват и се нарязват на колелца. Листата на целината се измиват и се нарязват на ситно. Морковите, карфиолът и целината се изсипват в подходящ по-голям съд , за да…

Царска туршия „Ламбрина“

Царска туршия „Ламбрина“

Всички зеленчуци се измиват добре и се нарязват в голяма тава или леген. Разбъркват се, за да се смесят равномерно. След това на котлона се слагат да заврат оцетът, солта и захарта. Бърка се до пълно разтваряне на солта и захарта.След като заври сместа се добавя олиото, разбърква се добре и се добавят аспирините, предварително счукани на прах. Отново се разбърква добре. Аспиринът ще стане на бучки в тази гореща смес, но това да не Ви притеснява.Готовата марината се изсипва…

Буркани с царска туршийка

Буркани с царска туршийка

Нарязваме и смесваме зеленчуците по избор и без определени пропорции.Във всеки буркан слагаме по 6 с. л оцет, 1 с. л. сол и 3 с. л. захар и напълваме със зеленчуците. Отгоре поставяме по 1 аспирина, доливаме с вряла вода, затваряме с капачки и обръщаме.

Стерилизирани кисели краставички в големи буркани

Стерилизирани кисели краставички в големи буркани

Продуктите са за 1 буркан от 1.5 кг. На дъното на всеки буркан се слагат подправките. Краставичките се измиват и крайчетата им се изрязват. Нареждат се плътно в бурканите. Уплътнява се с моркова, нарязан на дълго. Бурканите се доливат със студена вода до гърлото, затварят се с капачките и се слагат да врат в студена вода. Не се чака да заври водата, а бурканите се вадят точно преди завирането, когато краставичките изцяло си променят цвета. Обръщат се с капачките надолу…

Царска туршия

Царска туршия

Всички зеленчуци се измиват, почистват и се нарязват, поръсват се със солта и захарта и се оставят да престоят 24 часа. Отцедилият се сок се смесва с оцета и се възварява. Зеленчуците се нареждат в стъклени буркани, в които са поставени по 3-4 зърна черен пипер, залива се с изстиналата заливка и се притиска с вишневи клонки и измит речен камък.

Лесна и вкусна царска туршия

Лесна и вкусна царска туршия

Зеленчуците измиваме, почистваме и нарязваме. Смесваме, разбъркваме и напълваме в буркани, като оставяме 1 пръст до горния ръб (до капачката).Смесваме всички продукти за маринатата и получената смес слагаме да заври. Още топла насипваме в бурканите със зеленчуците. Затваряме с капачки и обръщаме.